Sjamanisme en de kracht van de natuur

Sjamanisme en de kracht van de natuur

Wij zijn in de loop der jaren steeds meer verweesd geraakt van de natuur. Maar juist nu in onze verkrampte maatschappij is het zo van belang dat we genoeg kunnen opladen. Met ‘verkrampt’ doel ik op alle verboden, regeltjes en angstzaaierij waarmee we moeten dealen.

Maar ook in veel beroepen die ons verkrampen. Daar waar de focus is verlegd van ongedwongen passiegericht je werk doen, naar een verarming van het intermenselijk contact/zorg of zakendoen. Een maatschappij dat bestaat uit: ‘vinkjes’, eindeloze (reflectie)verslaglegging en/of het moeten voldoen aan allerlei opgedrongen kwaliteitscertificeringsystemen. Doe je er niet aan mee, dan val je buiten de boot.

Digitalisering heeft een dominante plek in ons leven ingenomen. Onze wereld is veelal verplaatst naar onze bureaustoel met uitzicht op onze laptop. Op zich heeft deze digitale uitwisselingsmachine heel veel voordelen, maar is ook niet zonder (sociaal-emotionele) risico’s.

Ik ontmoet in mijn praktijk steeds meer mensen die tot stilstand zijn gekomen. Niet meer kunnen of willen voldoen aan de huidige normen en eisen van onze maatschappij. 
Opzoek naar zichzelf, zingeving, passie, kracht en levenslust.

Een voor, de meeste mensen, eenvoudige eerste stap is om meer stille tijd door te brengen in de natuur. Back to basic.Even los van de sleur en je telefoon thuis of op stil. Gewoon even niet bereikbaar zijn en te worden afgeleid door informatiestromen of appgeluidjes.

Buiten zijn heeft veel voordelen. Natuur, buitenlucht en groene landschappen verhogen ons serotonine-gehalte. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd die rustgevend inwerkt op onze emoties en stemmingen en voor een betere nachtrust zorgt. Daarnaast verlaagt het buitenzijn de bloeddruk de hartslag en het vermindert het vrijkomen van stresshormonen. Het stimuleert de creativiteit en cognitieve vermogens, en gaat concentratiestoornissen tegen. Al met al, niet gering dacht ik zo.

Volgens de Inca Sjamanen is alles in de natuur bezield. Bomen, planten, bloemen, water, dieren, stenen, sterren, de maan, de zon etc. Je kunt er kracht aan ontlenen en het kan je helpen bij heling of bij het los laten wat jou niet meer dient.

De krachten van de natuur vormt de basis binnen het Inca Sjamanisme. Voordat een ritueel plaatsvindt opent de sjamaan een gewijde ruimte. Dit gebeurt door natuurkrachten aan te roepen, ter ondersteuning van een ritueel, een heling of een inwijding. Je kunt ook zelf een gewijde ruimte opzetten, dit verhoogt de energie in je huis en van jezelf.

Gun jezelf wat meer stille tijd en af en toe digitale detox. Dit zorgt voor een rustige creatieve geest met haar eigen helende kracht.


Lot BlokpoelSchrijfster: Lot Blokpoel

Als pelgrim bewandel en ontdek ik stap voor stap het aardse (innerlijk) leven. Zeilend en wandelend begeef ik me graag (vaak solo) door de natuur. Geïnspireerd en gevoed door een brede achtergrond, ondersteun ik vanuit mijn passie mensen met betekenis- en zingevingsvragen en in de zoektocht naar hun levensmissie.