Rule nr. 6

Hoe serieus kunnen we het maken ? Zeker als het gaat om trajecten van persoonlijke bewustwording en ontwikkeling. Hierbij lijken veel mensen ineens te transformeren in een ijselijke serieuze staat van zijn. Woorden worden ineens zorgvuldig overwogen en geanalyseerd. Ook humor en een gezonde dosis zelfspot lijken niet meer voor te komen in het persoonlijke repertoire. Hoe kunnen we de boel enigszins luchtig houden? Met rule nr. 6 natuurlijk! Wat een belangrijk onderdeel is binnen alle coachtrajecten en ik voor mezelf ook vaak gebruik.

Maar wat is dan rule nr. 6 en hoe is het ontstaan?

Een Britse premier en een Russische collega zitten in overleg, wanneer een assistent gestresst binnenstormt en verhaal doet. ‘James’, zegt de premier, ‘Ik kom er zo aan, maar denk even aan je Rule Number 6’. Meteen is de assistent rustig. Een tijdje later worden ze opnieuw opgeschrikt door iemand die in paniek de kamer binnenkomt en zijn verhaal doet. ‘Henri, bedankt dat je me dit vertelt, maar denk aan Rule Number 6’.

‘U heeft helemaal gelijk premier, mijn excuus glimlacht Henri en verlaat in alle rust de kamer.

En dan na twintig minuten alweer hetzelfde liedje. De derde keer zegt de bezoekende minister tegen zijn collega: ‘Dit is ongelofelijk, drie mensen volledig buiten zichzelf van kwaadheid en je zegt alleen maar: ‘Regel nummer 6’, waarop ze onmiddellijk kalmeren. Wil je me alsjeblief vertellen wat regel nummer zes is?’. ‘Oh ja, natuurlijk, regel nummer zes betekent: Don’t take yourself so damn seriously’. (neem jezelf toch niet zo verdomd serieus).

‘Jeetje, dit is geweldig antwoord de Rus, maar wat zijn de andere regels dan’? ‘Die zijn er niet’.

Regel nr. 6 gebruik ik vaak als ik merk dat ik bijv. een negatieve emotie voel. Vaak is dit het gevolg van dat ik mezelf veel te serieus neem. Regel nr. 6 zorgt ervoor dat je hart het overneemt van je hersenen en we weer lol kunnen hebben. Probeer het maar eens.