Blue Zones: hoe verhoog je de kans op een langer leven?

Blue Zones: hoe verhoog je de kans op een langer leven?

In the Blue Zones worden mensen vaak boven de 100 jaar en leven gezonder en gelukkiger. Dan Buettner reisde langs deze blauwe gebieden en kwam achter hun geheim. Wat kunnen wij van hun leren?

Dit zijn de 5 blauwe zones:
 • Sardinië, Italië
 • Okinawa, Japan
 • Loma Linda, Californië
 • Ikaria, Griekenland
 • Nicoya Costa Rica


9 gemeenschappelijke kenmerken van alle blauwe zones

 1. Natuurlijke beweging. In de blauwe zones wordt geleefd in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken. Zoals tuinieren en er zijn weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin.
 2. Doel. Ze hebben een doel om het bed uit te komen. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensjaren opleveren.
 3. Pauzeknop. Overdag een dutje of een happy hour inplannen om stress te reduceren.
 4. 80%-regel. ‘Hara Hachi Bu’ is een Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die voor de maaltijd wordt opgezegd en herinnert om te stoppen met eten als de maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Afgezien van de kans op overgewicht of obesitas, blijkt minder eten (calorierestrictie) de enige manier waarvan is bewezen dat hij veroudering in zoogdieren afremt. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.
 5. Bonen. Het blijkt dat bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen de hoeksteen zijn van de meeste honderdjarige diëten. Vlees wordt slechts gemiddeld vijf keer per maand gegeten in kleine porties en in sommige Blue Zones eten de mensen bijna elke dag vis. Vette vis zoals, zalm bijvoorbeeld zit bomvol omega-3 en is o.a. goed voor je hersenen en je huid.
 6. Wijn. Mensen in alle blauwe zones drinken regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. Het blijkt dat matige drinkers niet-drinkers overleven. De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.
 7. Geloof. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten gedurende minimaal vier keer per maand voegt 4-14 jaar aan de levensverwachting toe.
 8. Geliefden. De meeste honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ook de ziekte-en kindersterfte verlaagd hierdoor. Ook blijven mensen zoveel mogelijk actief tot het einde van hun leven.
 9. De juiste omgeving. De langstlevende verkeren in sociale kringen die gezond gedrag vertonen. Okinawanen creëren ‘moais’ groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Ze leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bevorderen.