Bevrijd je van onvrede: kies opnieuw!

Bevrijd je van onvrede: kies opnieuw!

Choose again kwam een aantal jaar geleden op mijn pad toen ik bezig was met het bestuderen en praktiseren van ‘Een Cursus in Wonderen’. Het is een doeltreffend stappenproces om je emoties, je gedachten en je belemmerende overtuigingen te onderzoeken en jezelf te bevrijden van onvrede.

We zijn verslaafd aan onze gevoelens en die gevoelens worden bepaald door onze gedachten en wie we denken te zijn. Gedachten zorgen voor de afgifte van biochemische stofjes die we naar ons lichaam sturen waardoor we gevoelens ervaren. Destructieve emoties zoals: boosheid, schuld, angst of depressie vertalen zich vernietigend in het lichaam. Deze emoties zijn het gevolg van onze geloofde gedachten en belemmerende overtuigingen. Deze overtuigingen zal in je leven als besturingssysteem gaan dienen, waarop je steeds weer keuzes maakt en waardoor je karakter en identiteit wordt gevormd.

Emoties zijn dus gebaseerd op het ‘verhaal’ dat je over jezelf gelooft. Voorvallen op jouw levenspad die jouw triggeren en pijn doen -voortkomend uit jouw overtuigingen- maken je op onverwachte momenten steeds weer van slag.
Het mooie is dat je altijd weer de keuze hebt om ze te herschrijven. Jij bent de auteur van deze droom, dit ‘verhaal’ dat je op dit moment gelooft en ervaart. Daarbij doet het er niet toe wat je hebt meegemaakt of wat iemand heeft gedaan. Maar hoe kan je dit nu herstellen?

‘Wie ik denk dat ik ben, is een constructie van mijn eigen geest en ik heb de macht om op elk moment van gedachten te veranderen’

Hierna beschrijf ik in het kort de stappen die je kunnen bevrijden van alle onvrede die je ervaart in je leven. Om echte liefde, vrijheid en vreugde in jezelf te vinden, de kwaliteit van je leven te verhogen en de baas van je eigen denken te zijn.

  1. Het erkennen dat je van slag bent.
  2. Erken dat dit over jezelf gaat en over niemand of niets buiten jezelf.
  3. Wat voel je? Wat je niet voelt kun je niet genezen.
  4. Herinner van dit gevoel. Wanneer heb je dit voor het eerst gevoeld in je leven? Hoe oud was je? Wat gebeurde er? Dit leert ons dat het gevoel dat we gekozen hebben niets te maken heeft met de huidige situatie. Door deze situatie of gebeurtenis is er een kernovertuiging in je geraakt en deze overtuiging heeft het gevoel gekozen.
  5. Stel vast wat het oordeel was over jezelf op dat moment. Bijv.: ‘Ik word niet gezien’, ‘ik ben niet de moeite waard’, ‘ik ben schuldig’, ‘ik ben een slachtoffer’, ‘ik ben dom’ etc. Spoor voor jezelf op welke overtuigingen je hebt gemaakt over deze situatie. Dit soort overtuigingen bepalen je leven. Nu is het moment om je te realiseren dat je deze overtuigingen zelf hebt gevormd en dat jij ook de enige bent die ze kan loslaten.
  6. De waarheid begrijpen en vergeving. Realiseer je dat oordelen over jezelf misplaatst was. Het had niets met jou te maken. Wat er toen gebeurde ging niet over jou. Wie je bent is onveranderd en onveranderlijk. De overtuiging over jezelf is een vergissing en dient jou niet meer. Ook een belangrijke stap is om jezelf te vergeven over de overtuiging die je had over jezelf.

Deze stappen vormen een onderdeel van mijn programma. Het een therapeutisch grondige methode. Het zijn overzichtelijke stappen en lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijken sommige stappen, met name stap 2 en stap 6, voor veel mensen soms best wat lastig te zijn. Zelf gebruik ik 8 stappen i.v.m. het her-programmeren van overtuigingen en emoties. Ik gebruik o.a. emotie bevrijdingstechnieken. Deelnemers ontvangen tijdens bijeenkomsten een uitgebreide versie met werkboek en worden stap voor stap meegenomen en begeleid in hun proces.

Op basis van een citaat uit ‘Een Cursus in Wonderen’, les 5: ‘Ik voel nooit onvrede om de reden die ik denk’, zal ik je willen aanraden: voel je vrij om de keuze te maken om geen enkele reden meer aan te nemen om ongelukkig te zijn. De keuze is aan jou.

Zelf gebruik ik het proces ook al jaren. Bij de kleinste irritatie, boosheid of wat voor onvrede dat ik ook voel, neem ik even de tijd en ruimte om het proces te doorlopen. Mijn ervaring is dat het steeds leuker wordt. Eigenlijk een klein feestje. 


Lot BlokpoelSchrijfster: Lot Blokpoel

Als pelgrim bewandel en ontdek ik stap voor stap het aardse (innerlijk) leven. Zeilend en wandelend begeef ik me graag (vaak solo) door de natuur. Geïnspireerd en gevoed door een brede achtergrond, ondersteun ik vanuit mijn passie mensen met betekenis- en zingevingsvragen en in de zoektocht naar hun levensmissie.